Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op Medischcontactbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Rekentool voor Generatiebeleid in de branche ziekenhuizen beschikbaar

  18-10-2017 - Cao-partijen hebben in de Cao Ziekenhuizen een afspraak gemaakt over Generatiebeleid. Binnen een instelling kunnen de werkgever en de medewerker op wederzijdse vrijwillige basis afspraken maken over de toepassing van de regeling Generatiebeleid. Hierdoor kan de arbeidsduur worden aangepast aan de wensen en behoeften van zowel werknemers als de instelling. Naast het stimuleren van duurzame inzetbaarheid streven cao-partijen met deze afspraak naar een evenwichtige leeftijdsopbouw van het personeelsbestand dat het functioneren van de arbeidsmarkt in de branche Ziekenhuizen ten goede komt. Lees het hele artikel »

 • 2,1 miljard verpleegzorg hard nodig, bezuinigingen in wijkverpleging onacceptabel

  12-10-2017 - Het komende kabinet Rutte III heeft met het conceptregeerakkoord 2017-2021 ‘Vertrouwen in de toekomst’ de duidelijke ambitie om de ouderenzorg en de langdurige zorg met concrete maatregelen te ondersteunen. ActiZ maakt zich echter grote zorgen waar het conceptregeerakkoord spreekt van de hoofdlijnenakkoorden 2019-2022 voor onder andere wijkverpleging, met een totale opbrengst van 1,9 miljard. Eventuele bezuinigingen op de wijkverpleging vindt ActiZ onacceptabel. Lees het hele artikel »

 • Landelijke aftrap Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn

  11-10-2017 - Kwetsbare cliënten hebben recht op goede en veilige zorg. Om die reden wordt de Haagse pilot ‘introductie Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn’ landelijk uitgerold. De aftrap daarvan vond deze week plaats in Huis ter Heide. Tijdens de kick-off werd aan de regionale projectleiders het campagnemateriaal gepresenteerd. RegioPlus, het samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties in Zorg en Welzijn, organiseert op verzoek van werkgevers de landelijke uitrol. Lees het hele artikel »

 • Martini Ziekenhuis beste leerbedrijf van Nederland sector Zorg, Welzijn en Sport

  02-10-2017 - Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft de verkiezing van het beste leerbedrijf voor mbo-studenten van Nederland, in de sector Zorg, Welzijn en Sport gewonnen. ‘Het Martini Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis dat zich kenmerkt als een stabiel vooruitstrevend leerbedrijf met visie op duurzaam opleiden’, volgens de aanbevelingen. Mbo-studenten volgen het praktijkgedeelte van hun opleiding bij een door leerbedrijf erkend door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Lees het hele artikel »

 • Leidse geneeskundestudente studeert summa cum laude af

  29-09-2017 - Chinar Rahmattulla mag met recht een excellente studente genoemd worden. Op vrijdag 29 september studeerde ze summa cum laude (‘met de hoogste lof’) af in de Geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dat lukt bijna niemand: je moet gemiddeld een 9 halen voor je studievakken, de beoordeling ‘uitmuntend’ krijgen voor een flink aantal coschappen en minimaal een 9 behalen voor je eindscriptie. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, zal Chinar binnen een aantal maanden ook afstuderen in Biomedische Wetenschappen én haar proefschrift verdedigen. Lees het hele artikel »

 • ‘Veel patiënten benutten keuzemogelijkheden in de zorg nog niet’

  25-09-2017 - Bijna de helft heeft het gevoel weinig tot geen invloed te hebben op de keuze voor een zorgverlener Patiënten stellen zich vaak nog afwachtend op in hun zorgtraject. Wanneer patiënten worden doorverwezen voor een behandeling, volgt de meerderheid dit direct op. Zonder zelf te onderzoeken of er alternatieven zijn die qua locatie, kosten of wachttijd beter bij de persoonlijke situatie passen. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voormalig TNS NIPO), in opdracht van Zilveren Kruis, onder ruim 1400 patiënten die het afgelopen jaar een behandeling hebben gehad. Lees het hele artikel »

 • Werkzoekenden omscholen voor meer handen aan het bed

  21-09-2017 - Er is een tekort aan zorgspecialisten. Randstad Zorg start een nieuwe opleiding om dit tekort te helpen oplossen. Waar een aantal jaar geleden verwacht werd dat MBO niveau 2 uit de zorg zou verdwijnen neemt die juist toe. De extra handen aan het bed zijn vooral nodig zodat zorginstellingen weer de zorg kunnen verlenen en kwaliteit kunnen blijven borgen waar behoefte aan is. Lees het hele artikel »

 • 'Gezonde zorgorganisatie' heeft minder uitstroom medewerkers

  21-09-2017 - Heeft een zorgorganisatie te maken met een hoge uitstroom van medewerkers dan gebruikt de bestaande personeelsbezetting meer zorg. Deze correlatie is gebleken uit de jaarlijkse analyse van IZZ naar het zorggebruik van zorgmedewerkers. Wanneer een zorgorganisatie aandacht geeft aan gezond werken, is de uitstroom van medewerkers minder groot. Lees het hele artikel »

 • Taskforce Rookvrije Start vraagt nieuw kabinet om extra maatregelen

  15-09-2017 - Jaarlijks overlijden minstens 60 baby’s doordat hun moeder tijdens de zwangerschap rookt. 1 op de 5 lager opgeleide zwangeren rookt dagelijks gedurende de hele zwangerschap. De Taskforce Rookvrije Start vraagt het nieuwe kabinet om het huidige tabaksbeleid verder aan te scherpen. Lees het hele artikel »

 • Physician assistants opgenomen in wet BIG

  14-09-2017 - Na een experiment van vijf jaar wordt de zelfstandige bevoegdheid van de physician assistant (PA) en de verpleegkundig specialist (VS) in de Wet BIG geregeld. In 2012 begon een proef met PA’s en VS’en. Zij worden opgeleid om medische en organisatorische taken van artsen en medisch specialisten over te nemen. De resultaten van evaluatieonderzoeken van het experiment zijn positief. PA en VS bieden doelmatige en kwalitatief goede zorg. Daarom legt demissionair minister Schippers (Volksgezondheid) nu in de wet vast welke medische handelingen ze zelfstandig mogen verrichten. De wetswijziging gaat per 1 januari 2018 in. Lees het hele artikel »

 • Nieuwe hoogleraar farmacotherapieonderwijs Michiel van Agtmael: “Tien procent van de medicijnvoorschriften bevat fouten. Dat moet naar nul”

  11-09-2017 - VUmc benoemt per 1 september 2017 Michiel van Agtmael tot hoogleraar farmacotherapieonderwijs bij VUmc. De leerstoel is gericht op het verbeteren van farmacotherapieonderwijs tijdens de geneeskundestudie en de vervolgopleidingen, het vinden van de beste onderwijsmethode en het beter voorschrijven van medicijnen in de klinische praktijk. Lees het hele artikel »

 • Eiwitrijk ijs helpt patiënten in het GHZ bij hun herstel

  07-09-2017 - Wie geniet er nou niet van heerlijk ambachtelijk schepijs? Voor opgenomen patiënten in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ), die met ondervoeding te maken hebben, is deze koude versnapering vanaf 7 september beschikbaar. De bekende Goudse ijssalon David’s Gelato ontwikkelde voor het GHZ speciaal eiwitrijk ijs in verschillende smaken. Lees het hele artikel »

 • Medici moeten kiezen voor ‘bewegen als medicijn’

  07-09-2017 - De medische beroepsgroep moet veel actiever aan de slag met gezondheid, preventie en leefstijladvisering. Daarvoor pleit Willem van Mechelen bij zijn afscheid als onderzoeksdirecteur bij VUmc. “We kunnen eindeloos praten, onderling en tegen patiënten, over de noodzaak van preventie maar dat zet geen zoden aan de dijk. We moeten direct aan de slag met het centraal stellen van preventie in de medische basis- en vervolgopleidingen. Voorkomen is altijd beter dan genezen en veel goedkoper.” Lees het hele artikel »

 • Duizenden kinderen minder in ziekenhuis door rookvrijbeleid

  06-09-2017 - Bijna twintig procent minder kinderen met ernstige luchtweginfecties. Een daling van tien procent van zware astma aanvallen en minder baby’s die te vroeg geboren worden. Onderzoekers van het Erasmus MC en de Universiteit van Edinburgh concluderen op basis van een grote wetenschappelijke analyse dat wereldwijd veel minder kinderen worden opgenomen in ziekenhuizen na de invoer van rookvrijbeleid. Zij publiceerden deze resultaten zojuist in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Public Health. Lees het hele artikel »

 • Toename zorgvraag verklaart werkdruk op de huisartsenposten

  04-09-2017 - De jaarlijkse benchmark van huisartsenposten die hun branchevereniging InEen vandaag publiceert, laat opnieuw een stijging zien van de zorgvraag tijdens avond-, nacht- en weekenduren. Het aantal telefoontjes en consulten op de huisartsenpost neemt aanzienlijk toe. Ook krijgen de zorgvragen op de huisartsenpost een meer dringend karakter. Het is duidelijk dat niet alleen de Spoed Eisende Hulpen met een grote aanloop van patiënten te maken hebben, maar ook de huisartsenposten. Lees het hele artikel »

 • mProve start campagne voor patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven

  31-08-2017 - In de landelijke Week van de Alfabetisering start mProve, het netwerk van vijf ziekenhuizen Albert Schweitzer ziekenhuis, Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en Rijnstate, met een campagne om de communicatie tussen zorgverleners en patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven te verbeteren. Lees het hele artikel »

 • ABN Amro en Saxenburgh Groep ondertekenen kredietovereenkomst voor bouw ziekenhuis

  29-08-2017 - De Saxenburgh Groep uit Hardenberg en ABN Amro hebben op maandag 28 augustus 2017 een kredietovereenkomst getekend voor de nieuwbouw van medisch centrum vechtdal. Met deze overeenkomst is de financiering van het nieuwe ziekenhuis gegarandeerd en kunnen de voorbereidende werkzaamheden starten. De planning is dat de Saxenburgh Groep het ziekenhuis in 2020 in gebruik neemt. Lees het hele artikel »

 • Financieel goed jaar voor gehandicaptenzorg ondanks sombere verwachtingen

  24-08-2017 - Ondanks sombere verwachtingen, heeft de gehandicaptensector financieel een goed jaar achter de rug. Na een aantal moeilijke jaren krijgt de gehandicaptenzorg meer vlees op de botten en staat een aantal seinen op groen. Lees het hele artikel »

 • KWF: 42 miljoen euro voor uitmuntend kankeronderzoek

  21-08-2017 - 73 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten gaan van start door de financiering van KWF Kankerbestrijding. Hiermee is een bedrag van 42 miljoen euro gemoeid. De projecten beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding: verbeterde opsporing van kanker, nieuwe innovatieve behandeltechnieken en betere nazorg voor kankerpatiënten. De projecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie. Lees het hele artikel »

 • Gezondheidsonderzoekers verwachten zombie-epidemie tijdens Lowlands

  17-08-2017 - Hoe kunnen we een uitbraak van infectieziekten beter voorspellen? En heeft je muzieksmaak invloed op de mate van bewegen en slaap op een festival? Lowlands Science heeft de landelijke primeur van een gezondheidsonderzoek in de vorm van een virtuele zombie game. Lees het hele artikel »

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts